Te pup, pa, pa!

Camera Deputaților a adoptat noua lege a supermarketurilor cu unanimitate de voturi, în forma în care aceasta obligă marile rețele de magazine să comercializeze cel puțin 51% produse provenite din lanțul scurt când vine vorba despre legume, fructe, ouă, pâine, lactate, carne sau miere. Lanț scurt înseamnă: lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumator.

Legea supermarketurilor va fi trimisă spre promulgare la Președinția României, urmând să intre în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial. 

Fermierii primesc banii mai repede

Noua lege votată de deputați – for decizional, spune că termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile calendaristice. Fac excepţie produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice.

Dispar taxele de raft

Noua lege votată astăzi de deputați interzice oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. ”Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective”, se mai arată în actul normativ.

Nerespectarea noii legi a comercilizării produselor agroalimentare le poate aduce marilor magazine amenzi de până la 150.000 de lei iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de până la 6 luni.

Marile lanţuri de magazine și-au exprimat deja poziția cu privire la noile reglementări în sectorul comerțului alimentar arătând că dacă legea intră în vigoare în forma care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti, este posibil să vedem închideri de supermarketuri sau chiar hipermarketuri în România. ”Această lege duce la subminarea marilor lanţuri de magazine. Dacă va intra în vigoare va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine. Retailerii pot lua decizia închiderii operaţiunilor”, a spus George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, citat de Ziarul Financiar.

Sursa: http://agrointel.ro

Vezi mai multe pe www.paginadeagricultura.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*